Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: 1980. 2-е сборы "Металлиста" в Сочи. Спарринги, интервью Лемешко ("Вечерний Харьков")
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
Интервью старшего тренера Е.Ф.Лемешко перед вторыми сборами.
Подробнейшие отчеты о 3-х матчах "Металлиста", на вторых зимних сборах 1980 года, в г.Сочи !


1. Е.Ф.Лемешко. "Второй этап - стабилизация состава"
[Изображение: 1980-02-06_VH_Lemeshko-presbory2.JPG]

Е.Ф.Лемешко. "Второй этап - стабилизация состава" - текстовая версия
1). ДРУГИЙ ЕТАП: СТАБІЛІЗАЦІЯ СКЛАДУ
Сьогодні до Сочі на другий учбово-тренувальний збір вилетіли футболісти харківського «Металіста», який триватиме до 20-го лютого. Перед від'їздом команди наш кореспондент попросив наставника команди Євгена Пилиповича Лемешка поділитися своїми враженнями про перший етап підготовки колективу і розповісти про завдання, що стоять перед футболістами на другому зборі.
— НЕЗВАЖАЮЧИ на погодні умови, — сказав Євген Пилипович - перший етап, якщо говорити відверто, пройшов непогано. Головне завдання, яке ми ставили перед футболістами, це поступово підготувати їх до майбутніх навантажень. Для цього ми, як відомо, провели кілька контрольних матчів. Правда, зараз поки що рано, безперечно, говорити про можливості і перспективи харків'ян у цьому сезоні. (Краснодар).
Але, гадаю, ми повинні виступити у чемпіониті-80 краще, ніж минулого року.
Як показали товариські матчі, непогано виявили себе, перш за все, обидва воротарі — Юрій Сивуха і В'ячеслав Двурєченський. Приємне враження Станіслав Берников, Леонід Ткаченко, Віктор Шеленков, Геннадій Дегтярьов і Валентин Крячко. Цього сезону, у порівнянні з торішнім, значно краще повинен виступити Володимир Журавчак. Дуже серйозно готуються до нового чемпіонату Сергій Малько, Олександр Довбій і Віктор Шаленко. На жаль, через травму майже не виступав Володимир Лінке, а через хворобу Надар Бачіашвілі. Набувають спортивної форми Ростислав Поточняк та Іван Улінець.
Серед молодих футболістів мені хотілося б відзначити Юрія Рудинського, Сергія Кузнєцова, якого, до речі, включено до складу юнацької збірної країни, Олександра Зайця і Володимира Черкашина.
Завдання другого учбово-тренувального збору - стабілізація основного складу команди і в силу своїх можливостей більш-менш вдало виступити у змаганнях на Кубок Радянського Союзу.
За торішньою схемою пройде і розиграш Кубка СРСР. Створено вісім попередніх груп.
Ужгород: "Динамо" Київ, "Локомотив" Москва, "Карпати" Львів, "Ністру" Кишинів, "Дніпро" Дніпропетровськ, "Спартак" Івано-Франківськ.
Сочі: "Спартак" Москва, "Зеніт" Ленінград, "Крила Рад" Куйбишев, "Факел" Воронеж, "Металіст" Харків, "Кубань" Краснодар.
Самарканд: "Шахтар" Донецьк, "Чорноморець" Одеса, "Зоря" Ворошиловград, "Таврія" Сімферополь, "Кузбас" Кемерово, "Спартак" Нальчик.
Тбілісі: "Динамо" Тбілісі, "Кайрат" Алма-Ата, "Торпедо" Кутаїсі, СКА Одеса, СКА Хабаровськ, "Спартак" Орджонікідзе.
Баку: "Нефтчі" Баку, "Динамо" Мінськ, "Жальгіріс" Вільнюс, "Зірка" Перм, "Динамо" Ленінград, "Терек" Грозний.
Єреван: "Арарат" Єреван, "Торпедо" Москва, "Шинник" Ярославль, "Колос" Нікополь, "Металург" Запоріжжя, Іскра Смоленськ.
Душанбе: "Памір" Душанбе, ЦСКА Москва, СКА Ростов-на-Дону, "Уралмаш" Свердловськ, "Колхозчи" Ашхабад, "Гурія" Ланчхуті.
Фергана: "Бустон" Джизак, "Пахтакор" Ташкент, "Трактор" Павлодар, "Алга" Фрунзе, "Динамо" Ставрополь, "Динамо" Москва.
Групові турніри розпочнуться 27-го лютого. Переможці попередніх змагань поведуть далі боротьбу за кришталевий приз уже за знайомою кубковою системою: переможений вибуває.
Чвертьфінальні поєдинки завершаться у березні, півфінальні — у, травні. Фіна-льний поєдинок призначено на 9 серпня, День фізкультурника.
Під час другого етапу ми знов-таки проведемо кілька контрольних зустрічей. Можу сказати, що 8 лютого Металіст» зустрічатиметься із срібним призером чемпіонату-79 серед команд вищої ліги — донецьким «Шахтарем». 11-го — з дебютан-том першої ліги — ставропольським «Динамо». 14-го — Із столичними торпедівцями і 17-го — з ворошиловградською «Зорею». Можливо, що ми проведемо один матч 20-го лютого, в день нашого від'їзду з Сочі, але спаринг-партнера шукатимемо на місці.
За попередніми даними, як нам повідомили у Федерації футболу СРСР, перша ліга чемпІонату-80 не розширятиметься. Як і минулого сезону, в ній залишиться 24 команди. Згідно з Положенням першу лігу покинули «Терек» (Грозний). «Зірка» (Перм). «Трактор» Павлодар, «Динамо» Ленінград "Колхозчи" Ашхабад і "Алга" Фрунзе. Їх місця займуть переможці шести зон другої ліги клас; «А»: «Іскра» Смоленськ, «Колос» Нікополь, «Динамо» Ставрополь, «Гурія» Ланчхуті, «Бустон» Джизак і СКА (Хабаровськ).
Крім того, першу лігу «повнили» дві команди вищої ліги «Зоря» (Ворошиловград)і «Крила Рад» Куйбишев, які торік посіли відповідно 17 і 18 місця.
Інтерв'ю взяв Анатолій Кузнєцов.

2. "Металлист" - "Динамо" Ставрополь
[Изображение: 1980-02-12_VH_MKh-DSt_sbory2.JPG]

"Металлист" - "Динамо" Ставрополь - текстовая версия
2). І знову нічия.
Ми вже повідомляли, що футболісти харківського «Металіста, в іграх на Кубок СРСР виступатимуть у Сочі. У першому турі, що відбудеться 27 лютого, наші земляки зустрічатимуться з тогорічним чемпіоном країни — спартаківцями Москви. Цього ж дня гратимуть «Зеніт» — «Факел» і «Кубань» — «Крила Рад», 1-го березня — 2-й тур; «Кубань» — «Металіст", «Крила Рад» - «Зеніт» і «Факел»— «Спартак»; 4-го березня — 3-й тур «Металіст» — «Факел», «Спартак» — «Крила Рад» і «Зеніт» — «Кубань»; 7-го березня — 4-й тур: «Зеніт» — «Металіст», «Кубань» — «Спартак», «Крила Рад» — «Факел»; 10-го березня 5-й тур: «Металіст» — «Крила Рад», «Факел» — «Кубань» і «Спартак» — «Зеніт».
У нинішньому сезоні розиграш Кубка СРСР йтиме у два етапи. Спочатку ігри в зонах пройдуть за коловою системою, де визначаться учасники 1/8 фіналу. Право продовжити боротьбу за Кубок у наступному етапі одержать по два переможці кожної зони, крім восьмої, де у наступний етап вийде тільки один клуб. Московським динамівцям, які вийшли в 1/4 розиграшу Кубка кубків, дано право почати Ігри на Кубок з 1/8 фіналу. Матчі 1/8 фіналу призначено на 15—16 березня, чвертьфінали — на ЗО березня, півфінали відбудуться ЗО травня і фінал — 9 серпня.
У зв'язку з тим. що футболісти донецького «Шахтаря» вилетіли до Народної Республіки Болгарії, контрольний товариський матч «Металіста» із срібними призерами чемпіонату-79 восьмого лютого не відбувся. А вчора харків'яни зустрічалися з дебютантом першої ліги — ставропольським «Динамо».
Гра проходила в Кудепсті. Видався чудовий сонячний день, і футболісти обох команд у хорошому настрої розпочали зустріч, У першому таймі суперники мали чимало можливостей для взяття воріт, але удари як напівзахисників, так І нападаючих не завжди були точними. Правда, в середині тайму Леонід Ткаченко з вигідного становища пробив по воротах Михайлова, але голкіпер був на висоті. Потім Геннадій Дегтярьов з близької відстані не зміг влучити в ЦІЛЬ.
Після перерви гра дещо пожвавилася. І знову гострі ситуації виникають біля воріт як «Металіста», так і «Динамо». А на 76-й хвилині наші захисники В.Журавчак і І.ЛЕДНЕЙ у штрафному майданчику в боротьбі за м'яч із нападаючим Івановим порушують правила. Пенальті чітко реалізує Распутін. А за хвилину до фінального свистка вже динамівські захисники грубо поводяться з В.Шеленковим у своєму штрафному майданчику. І суддя показує на 11- метрову позначку: С.Берников пробив точно, Отже, 1:1.
«Металіст» виступив у та кому складі: Двурєченський, Журавчак,Лєднєй, Поточняк Шаленко. Берников, Ткаченко, Дегтярьов. Малько, Бачіашвілі. Шеленков.
«Динамо»: Михайлов. Нігмагудін, Гусейнов, Зорін. Копаєв. СИНИЦИН, Распутін, Береук, Борзенко, Іванов, Биков.
Матч дублерів також закінчився внічию, але з рахунком 0:0.
14 лютого «Металіст» зустрічатиметься з торпедівцями Москви.
Ми продовжуємо знайомити читачів газети із змінами, що сталися в командах першої ліги. На черзі — одеський СКА. До херсонського «Кристала» перейшов Гакман, закінчили строк служби і повернулися у свої клуби Сироватський (до «Таврії») та Каспаравічюс (до «Жальгіріса»). З'явились в армійському колективі Сафроненко з «Ністру». півзахисник Гимро з «Кузбасу», Кобищак із «Чорноморця» та Ларкін з миколаївського «Суднобудівника».
К. АНАТОЛЬЄВ.

3. "Металлист" - "Торпедо" Москва
[Изображение: 1980-02-15_VH_MKh-TM_sbory2.JPG]

"Металлист" - "Торпедо" Москва - текстовая версия
3). Металіст» -«Торпедо»-0:2.
ДЕСЯТИЙ день вже пере бувають футболісти харківського «Металіста» на Чорноморському узбережжі Кавказу. У Сочі вони проводять другий етан підготовки до нового сезону.
Вчора наші земляки зіграли контрольний матч із фіналістами турніру "Недели» — столичними торпедівцями. Як повідомив нам тренер харків'ян майстер спорту Станіслав Костюк, в Адлері, де зустрічалися суперники, була, перш за все, чудова погода, а відтак обидві команди показали змістовний футбол.
Перші хвилини матчу пройшли під безперервними атаками «Металіста», внаслідок чого харків'яни завдали клопоту обороні москвичів. А на 10-й ХВИЛИНІ захисники «Торпедо», коли Берников вийшов сам на сам із голкіпером Чановим, збили його з ніг. Пенальті, призначений у ворота автозаводців, на жаль, не зміг реалізувати Малько. У подальшому гpa вирівнялася,і на перерву команди пішли, так І не відкривши рахунок.
У другому таймі більше наступали москвичі, однак тривалий час вони не могли протаранити оборону харків'ян. Правда, у наших футболістів були моменти, коли І забити м'яча могли Бачіашвілі і Ткаченко. Та в цих небезпечних ситуаціях переможцем вийшов Чанов. Нарешті на 77-й хвилині Васильєву зі штрафного удару вдалося спрямувати м'яча у сітку воріт Двуреченського. І А за п'ять хвилин до фінального свистка Минаєву вдалося закріпити успіх своєї І команди.
За «Металіст» виступали: Двурєченський, Журавчак, Ледней, Поточняк, Шаленко, Дегтярьов, Берников, Ткаченко, Шалько (Улінець, 60). І Довбій (БачіашвілІ, 46), Шєленков.
«Торпедо»: Чанов. Казанцев (Круглов, 46), Парсаданян. Салов, Жупіков, Петренко. Пимушин, Васильєв, Ковальов, Сахаров. Минаєв.
Матч дублерів завершився унічию — 1:1. Треба сказати, що за автозаводовців грали такі відомі футболісти, як Зарапін, Бутурлакін, Смирнов, Храбростін, Редкоус, Валентин Іванов, син того самого Валентина Іванова, який був старшим тренером «Торпедо».
У москвичів гол забив Смирнов, у харків'ян — Сергій Свистун.
17 лютого «Металіст» зустрічатиметься з Ворошиловградською «Зорею».
А. КУЗНЕЦОВ. Сочі (телеф.)

4. "Металлист" - "Заря" Луганск
[Изображение: 1980-02-19_VH_MKh-Zarya_sbory2.JPG]

"Металлист" - "Заря" Луганск - текстовая версия
4). «Металіст» — «Зоря» —1 : 0
ВЧОРА в Сочі па центральному стадіоні футболісти харківського «Металіста» провели останній контрольний матч з ворошиловградською «Зорею».
Як нам повідомив тренер наших земляків Станіслав Костюк, на початку зустрічі «Зоря» провела кілька масованих атак, прагнучи психологічно подавити суперників. Однак харків'ян такий дебют не збентежив, вони вирівняли гру і стали диктувати свої умови. Щоправда, гострих ситуацій як біля воріт Сивухи, так і біля воріт Кубишкіна було не так уже й багато. Тому перший тайм закінчися безрезультатно.
Зате після відпочинку «Металіст» організував пресинг по всьому полю, не даючи суперникам вільно орудувати з м'ячем. Гол, який вирішив долю зустрічі, «народився» так. На 53-й хвилині лівим краем вдало пройшов Малько. Він переадресував м'яча в центр штрафного майданчика «Зорі», яким оволодів Дегтярьов. Обвівши захисника, той не сильним, але точним ударом спрямував м'яча у сітку воріт ворошиловградців. Наприкінці зустрічі «Зоря» розширила фронт атак, але врятувати становище їй так і не вдалося.
Треба відзначити, що в цьому матчі впевнено зіграли: У воротах Сивуха, а також Малько, Шеленков, Довбій і захисник Журавчак, який неодноразово підключався до нападу.
Команди виступали в таких складах:
«МЕТАЛІСТ» — Сивуха, Журавчак, Поточняк, Дегтярьов, Шаленко, Улінець (Лєднєй), Берников, Ткаченко, Малько, Довбій, Шеленков.
«ЗОРЯ»: Кубишкін, Найденко, Кузовлєв, Ігнатенко, Малигін, Робочий. Колесников. Оленьов, Куксов, Малишенко, Іванов.
У дублерів перемогу здобули також харків'яни — 2:1. У нас голи забили Юрій Рудінський і Юрій Шумейко.
Провели на півдні чергову контрольну зустріч і футболісти київського «Динамо». У черговому поєдинку воли перемогли торпедівців столиці з рахунком 3:2. У киян два м'ячі забив Бойко І один Балтача.
Про зміни, які сталися в запорізькому «Металургу», повідомляє нам спортивний оглядач обласної газети «Индустриальное Запорожье» Володимир Вардідзев. І.Шарій виступатиме за київське «Динамо». У вищій лізі гратимуть також В. Жук. Е. Тимошенко. Цих та Інших спортсменів, що завершили виступи у «Металурзі», замінять воротар Г. Лисенчук Із куйбишевських «Крилець», півзахисник О. Гуржеєв з «Уралмашу». В. Андрухов, який повернувся до рідного міста з карагандинського «Шахтаря» та В. Хохлов з «Нїстру».
А. КУЗНЕЦОВ.

Материалы нашла nato
Материалы подготовил retvizanAS
Огромное спасибо за ввод в историю клуба!
С большим интересом прочитала все статьи о первых и вторых сборах "Металлиста" в далеком 1980-м году, в Сочах!
Нато, я бы охотно проявила женскую солидарность, и составила бы вам компанию в походах за материалами в библиотеку (мне Прохожий в лс написал об этом), но из-за того, что обл. харьковская библиотека, находится от меня на растоянии ок. 11 000 км Swoon сделать этого не могу face-angry
(2012-10-22 18:40)blondi-fan писал(а): [ -> ]Огромное спасибо за ввод в историю клуба!
С большим интересом прочитала все статьи о первых и вторых сборах "Металлиста" в далеком 1980-м году, в Сочах!
Нато, я бы охотно проявила женскую солидарность, и составила бы вам компанию в походах за материалами в библиотеку (мне Прохожий в лс написал об этом), но из-за того, что обл. харьковская библиотека, находится от меня на растоянии ок. 11 000 км Swoon сделать этого не могу face-angry
ух ты, не близко Smile
Я так понимаю, что это Западное побережье. Теоретически, можно попробовать залинковать бывших болел-харьковчан там, уехавших энное количество десятилетий назад - возможно у кого-то остались какие-то архивы, записи или просто воспоминания. А вообще, подумаю Smile
С начала 80-го я находился на расстоянии от Харькова не 11000км, но 7000км точно! Так что именно в это время команду не видел. Хотя всех упомянутых игроков и видел, и знаю, и могу оценить и их уровень, и игру. Но не в 80-м...
А так - вратари очень неплохие: и опытнейший Двуреченский, и совсем молодой Сивуха (потом появилась кричалка: раз у нас стоит Сивуха, то в воротах будет сухо!). Очень сильные и самоотверженные защитники Валик Крячко и западенец Журавчак. Очень нравился также молодой защитник Сергей Кузнецов, кстати сын его, тоже Сергей Кузнецов, сейчас играет за ФК Севастополь, в прошлом году забил знаменитый волейбольный гол, который засчитал судья Швецов... Ещё в команде были очень сильные игроки - Ростислав Поточняк - центрбек, игроки атаки Серёжа Малько, Владимир Линке, Нодар Бачиашвили. Команда была по фамилиям вроде не плохая, однако игру ещё нужно было поставить. Скажем в нынешнем ЧУ та команда боролась бы за 4-5 место...
В тему добавлены текстовые версии статей, подготовленные retvizanAS!
URL ссылки