Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: Сефер Алібаєв: «Клуби зайняли очікувальну позицію»
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
Відомий футбольний агент поділився думками з приводу трансферів

— Чи логічно вважати, що на певні позиції актуальнішими є українці, а десь — іноземці?
— У принципі, з атакувальними виконавцями у нас завжди був дефіцит. Навпаки, більший попит — на гравців руйнівного характеру.

— Поки в трансферних списках лише двоє голкіперів — українці. Такий факт означає багатство ринку чи причину слід шукати в ліміті на легіонерів?
— Друге твердження є ближчим до істини. Якби не було ліміту, то гадаю, що й воротарі-легіонери б з’явилися.

— В УПЛ зараз лише троє голкіперів вважаються іноземцями. На вашу думку, якими повинні бути передумови, аби ця цифра збільшилася?
— Вона, вважаю, навпаки, лише зменшиться, бо ж клуби елітного дивізіону в принципі непогано вкомплектовані на останньому рубежі. Незрозумілим є майбутнє Даміра Кахрімана. За моїми даними, «Таврія» розлучиться із сербом або просто не продовжить із ним угоду. Те ж саме стосується й Мартіна Богатінова. У «Карпатах» росте свій талановитий хлопчина. Тенденція на українців у воротах виходить з того, що треба залишити місце легіонеру в полі.

— Чи володіють певними якостями іноземні захисники, яких немає в наших?
— Не думаю, що тут справа у національності. Не розумію запрошення Домагоя Віди, який практично не грав у клубі, що усім програвав у Лізі чемпіонів. Погляньмо на тих іноземців, які вже є: хто з них сильніший за «національного виробника»? Насамперед якісним придбанням бачу центрбека «Металіста» Марко Торсіглєрі. Пара з «Чорноморця» Фонтанелло—Бергер трохи не те, попри професіоналізм. Рівень захисників-легіонерів не настільки високий, щоб можна було нехтувати нашими футболістами.

— Зараз ви говорили про центр оборони, але ж у провідних клубах легіонери зазвичай грають на флангах…
— Такою є тенденція команд, які потребують активної підтримки атакувальних дій від футболістів цього амплуа.

— Як тоді розціните закупівлі від «Динамо», яке саме українцями посилило конкуренцію крайнім захисникам?
— Так, ви правильно сказали, ці придбання — для підсилення конкуренції. Наразі не бачу, чим Євген Селін сильніший за Тайє Тайво. А для Сергія Люльки нинішнє запрошення — аванс, що базується на вдалих виступах у «Словані». Так би мовити, для прикладу всім орендованим. Його можливості поки не вивчені.

— І все ж найбільшою несподіванкою є великий відсоток українців серед півзахисників…
— Якщо маєте на увазі відповідь на перше запитання, то варто відзначити, що не всі вони орієнтовані на атаку. Про що й говорилося. Натомість варто відзначити переходи Максима Шацьких і Романа Безуса, що спровокував ще й трансфер Сергія Сілюка, який прийшов на його позицію.

— Натомість самотній Володимир Лисенко в компанії п’ятьох нападників-легіонерів — це підтвердження ваших слів?
— Хороших форвардів мало. Не тільки в Україні, а й у Європі. Якщо хтось і виокремлюється, то за нього тримаються. По суті, з нападників в УПЛ можна перерахувати тих, кого викликали зараз до збірної: Євген Селезньов, Роман Зозуля та Марко Девич. Дійшло до того, що в «Динамо» немає наконечника з українським паспортом (якщо не враховувати Артема Кравця).

— 1 лютого закриється трансферне вікно для європейських клубів, але не для нас. Чи стане це каталізатором іноземного мандрівництва?
— Дуже ймовірно. Адже зараз багато клубів займають очікувальну позицію. Можливо, якийсь гравець стане доступним.

Юрій ОРОС, «Український футбол».
URL ссылки