Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: Ефект Лінке: Судова справа проти "Динамо", чи дискваліфікація оратора?
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.


Спочатку було слово…

«Судді просто не пускають «Дніпро» і «Металіст» в Лігу Чемпіонів. Доходить до того, що арбітри доводять наших футболістів до сліз. Я дуже поважаю футболіста Сосу. Він, плачучи, говорить, що рефері ставлять його команді підніжки. Ми аналізуємо тільки помилки, які неможливо приховати. А скільки було ще дрібних помилок, які також впливали на результат! Футболісти це відчувають. Коли «Металіст» грав з «Кривбасом», то кожен суперечливий епізод вирішувалося не на користь харківського клубу. Якби судді були чесні, то зараз «Динамо» знаходилося б на четвертому місці, а «Дніпро» і «Металіст» боролися б між собою за срібні медалі. Судді грають за «Динамо». І я знаю конкретних осіб із «Динамо», які працюють з арбітрами. Григорій Суркіс пішов з поста президента ФФУ, але його люди все одно впливають на суддівський корпус. Тому-то люди в чорному ганяють батогами суперників «Динамо».

Слово належить одній із легенд харківського «Металіста» - Володимиру Лінке. Слово, яке в будь-якій цивілізованій країні мало б чималий резонанс, зацікавило б компетентні органи й призвело б до розслідування. Проте, ми живемо в іншій країні. Тій, в якій схожими звинуваченнями можна розкидатися направо й наліво, не задумуючись про наслідки й не несучи відповідальності. Треба комусь сильно допекти чи спрямувати поважних людей, щоб такими речами зацікавилися міліціянти чи прокуратура. Сторона ж, яку звинуватили в корупції, втерлася, й теж, судячи з усього, реагувати не збирається. Ні словесно, ні юридично. Причин такої поведінки динамівців може бути дві: перша – клуб звик, що на нього постійно ллють бруд і це його вже не дивує; друга – киянам не вигідно, щоб справа пішла далі словесних звинувачень.

На чиїм боці правда – нам справді невідомо. Судячи з усього, істина посередині й одна сторона або не має доказів, або, маючи їх, «грає м’язами», інша ж розуміє, що якісь підстави для звинувачень таки є, і не відає, якими аргументами володіє той, хто звинувачує. А отже, за традицією, далі слів справа не піде. Ось лишень ФФУ мала б проявити послідовність. Бо Володимир Лінке – не працівник ФК «Металіст» і не просто клубна легенда. З весни поточного року він – делегат ФФУ на матчах Прем’єр-ліги. На нещодавній зустрічі з пресою куратор системи суддівства України П’єрлуїджі Колліна підтвердив, що офіційні особи (судді, інспектори і делегати) коментарів давати не мають.

Відкриваємо на офіційній сторінці Прем’єр-ліги в інтернеті регламент всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів ОПФКУ «Прем’єр-ліга» сезону 2012/2013 років. В розділі ІІІ, з назвою «Арбітраж, інспектування та делегування змагань» пункти «чотири» і «п’ять» доволі красномовні:

4. Офіційним особам матчу забороняється робити заяви в громадських місцях (перед громадськістю), навіть шляхом використання електронних листів або власних інтернет-сайтів, брати участь в групових обговореннях, списках розсилок, форумах, блогах та в іншому, подібному до них, робити заяви у будь-якій формі та давати інтерв’ю будь-яким засобам інформації, що висвітлюють матчі, що проводяться зазначеним вище особами, та їхню діяльність, за виключенням тих випадків, коли вони заздалегідь отримали на це дозвіл від Комітету арбітрів ФФУ. Офіційні особи мають право вільно робити заяви та давати інтерв’ю щодо якості професійних дій (виконаної роботи – арбітражу/інспектування) лише після того, як
Органи футбольного правосуддя ФФУ ухвалили своє рішення щодо відповідних матчів, при цьому вони повинні надаватись лише у вигляді уточнень та роз’яснень, і не містити будь-яку оцінку технічних дій та дисциплінарної поведінки, власної або інших офіційних осіб матчу.

5. Офіційним особам матчу забороняється підтримувати професійні контакти та співпрацювати у будь-якій формі, навіть випадковій та нетривалій, з засобами масової інформації стосовно питань, пов’язаних із футболом. Офіційні особи матчу в тому випадку, коли вони заздалегідь отримали дозвіл від Комітету арбітрів ФФУ, мають право робити заяви та давати інтерв’ю, у відповідності до положень Статутів ФФУ та Регламенту Комітету арбітрів ФФУ, на загальні теми або на ті, що пов’язані із діяльністю Комітету арбітрів ФФУ.

Додамо також, що схожа заборона стосовно неможливості давати офіційні коментарі існує й у дисциплінарних правилах ФФУ. Дублюватися не будемо. Разом з тим відзначимо, що нещодавно схожий прецедент з дискваліфікацією офіційної особи за висловлювання в пресі вже був. Екс-арбітр ФІФА Сергій Шебек, котрий теж на той час входив у число делегатів ФФУ, дав інтерв’ю виданню UA-Футбол з назвою «Колліна – зло для українського футболу» й за це рішенням КДК ФФУ був відлучений від футболу на рік. Цікаво, чи відреагують відповідні органи на відверте звинувачення в корупції в бік суддів і клубу «Динамо»?
-----------------------------------------------------------------------
http://www.ua-football.com/ukrainian/high/51655017.html
URL ссылки