Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: Сергій Ковалець: Відеоповтори потрібні. Усі хочуть справедливого результату
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
[Изображение: kovalets(1).jpg]

Відомий український футболіст та тренер Сергій Ковалець проаналізував виступити збірної України на Євро-2012. Не обійшла розмову і тема про суддівство та введення у матчах відеоповторів.

«Наша збірна зараз переживає зміну поколінь, - починає розмову Сергій Іванович. - Воронін та Шевченко заявили, що завершили свої виступи в головній команді країни. Тимощук також, можливо, піде за ними. Добре, що наші молоді гравці зіграли на Євро-2012. Приємно було бачити у складі Яромленка, Селіна, Хачеріді, Ракицього, Коноплянку. Гармаша, Бутка. Окрім них, ще є Безус, Богданов та інші. Вважаю, що зміна поколінь відбулася плавно.

Перший матч зі Швецією дав нам великі надії на вихід з групи. Була цікава гра у плані емоцій. Я був на цій грі, і впевнений, що підтримка стадіону вплинула на наших хлопців. Шведи потім визнали, що це була їхня найгірша гра у груповому турнірі. З іншої сторони це, мабуть, був наш найкращий матч на Євро-2012.

Вважаю, що нам можна було будувати стратегію із трьох матчів. Скажімо, у грі проти Франції дати відпочити Шевченку, Вороніну, Тимощуку, Назаренку. Утім, це ініціатива головного тренера нашої команди, який добре знає фізичний стан гравців команди. Маючи три очки і третю гру в запасі, можна було експериментувати. Було зрозуміло, що гра з англійцями буде основною. Три матчі такого рівня провести за такий час потрібно мати великий запас фізичних та психологічних сил. З другої сторони переможний склад не змінюють. Блохін не приховував того, що хотів перемогти французів. А нам потрібно було обіграти їх або англійців, аби вийти до чвертьфіналу.

На третій матч з Англією Блохін дещо змінив склад, випустивши кількох гравців, які не грали в попередніх матчах. Він себе оправдав?
Звичайно. Склад потрібно було освіжувати, адже нам потрібна була швидкість. У футболі багато чого вирішує технічна швидкість, швидкість прийняття рішення, робота з м’ячем. Гадаю склад у цій грі був уже той, який буде грати відбірні матчі до чемпіонаті світу-2014.

Сергію Івановичу, чи пощастило англійцям виграти в України?

Перед тим, як прийняв м’яч Мілевський і віддав передачу Девічу, був офсайд. Думаю, прийдемо до того, що відеоповтори допомагатимуть арбітрам. Уявляю скільки негативу було сказано на адресу арбітрів цього матчу після незарахованого м’яча. Добре, що цю бригаду вирішили відправити додому. Навіщо розвивати погрожування на арбітра, на його сім’ю? Відомі світові тренери Моуріньо, Фергюссон, Венгер за відеоповтори, адже не хочуть залежати від людської помилки арбітра. А коли арбітр буде боятися помилитися, він буде помилятися. А якщо висить прапор «fair play», то результат також має бути чесним.

Чи потрібно на полі п’ять арбітрів?

В багатьох видах спорту є відеоповтори. Глядач хоче бачити справедливий результат. Що Анрі зробив зі збірної Ірландії, пригадуєте? За рахунок цього ірландці хотіли навіть міжнародні стосунки перервати з французами. Відеоповтори потрібні і здоровий глузд у цьому є. Добре, що Кашшаі вибачився. Арбітри, футболісти, тренери роблять один продукт, соціальне явище для великої кількості вболівальників. Судді повинні давати інтерв’ю до гри і після неї, а не ховатися від журналістів. А після гри на емоціях говорять тренери та футболісти. Як тренер завжди хочу справедливого результату, не хочу залежати від людської помилки. Судді також люди, вони хвилюються і це нормально. Вони хочуть зробити свою справу добре. А хіба було б погано, коли четвертий суддя переглянув по відео і передав головному судді що відбулося у тому епізоді?

В українців вкрали впевненість. У нас з англійцями була більше перевага, аніж у грі з шведами. Якщо б цей гол був би зарахований, ми могли б вирвати перемогу на «Донбас Арені».

Що Ви записали до свого тренерського блокнота під час Євро-2012?

Видно, що деякі гравці зробили великий об’єм роботи у своїх чемпіонатах. Через це, мабуть, не бачимо швидкісного футболу. Гадаю, у чвертьфіналах та півфіналах збірні розкриваються і показуватимуть якісь новинки в плані розвитку футболу. Відкриття? Дзагоєв був одним з лідерів збірної Росії. Коноплянка та Яромоленко також зіграли не хорошому рівні. Зірки на своєму рівні. Кажу про Роналду, який добре зіграв в останніх матчах. Розчарувала збірна Голландії. Попри це, форум проходить на хорошому рівні. У кожному матчі забиваються голи. Жодного матчу наразі команди не зіграли без голів, тобто 0:0. Треба глянути в історію чи були такі чемпіонати. В плані розвитку футболу цікаво навіть дивитися матчі збірної Греції.

Системність тренера в збірній відіграє важливу роль. Мартін Ольсен в Данії чи Отто Рехагель в Греції побудував цю системи гри. Обидва наставники чимало років попрацювали зі своїми збірними. Потрібно тренеру в збірній працювати 2-3 цикли, тоді є час щось зробити. Збірна Данії, не маючи у своєму складі яскравих зірок, на кожному чемпіонаті світу чи Європи завжди виглядає непогано. Це для нас приклад. Добре, що Блохін залишиться працювати зі збірною після Євро-2012. У нас є молоді та перспективні футболісти, тому ми є перспективною європейською командою.

І на останок, як у Вас справи зі словацьким «Татраном»?

У клубі змінюється спонсор. Я хотів би там працювати, але зараз перебуваю в очікуванні, адже в клубі триває реорганізація.

Источник
URL ссылки