Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: Україна - Франція 2:0. Тактичний аналіз матчу
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
Формації команд

Михайло Фоменко зазвичай формує тактику на гру, відштовхуючись від сильних сторін свого суперника, основний акцент робиться на нейтралізації його переваг. Не стала винятком і гра проти французів. Як наставник України і натякав перед матчем, лідерам суперника буде приділена особлива увагу. Зокрема Артем Федецький персонально взяв Рібері на своєму фланзі, маневруючи за ним до центральної лінії, куди Франк любить повертатись, щоб розпочинати атаки своєї команди з глибини поля. В воротах став Андрій П’ятов, в центрі захисту грали Хачеріді і Кучер, на лівому фланзі захисту – В’ячеслав Шевчук. В опорній зоні Степаненко і Ротань, які також багато працювали персонально проти Насрі і Погба відповідно, але в тих випадках, коли Самір і Поль з’являлись в їхній зоні діяльності. Над Русланом і Тарасом грав Едмар. Ярмоленко – правий вінгер, на протилежному фланзі нападу – Коноплянка і Роман Зозуля на вістрі з завданням максимально низько опускати лінію оборони суперника, утворюючи простір для маневру в цю зону трійки гравців, що працювала під ним.

[Изображение: kyvuzmunzljd.jpg]

Перечитуючи французьку пресу, вже доводилось чути незадоволення французьких журналістів поверненням Дідьє Дешама з тактичної системи «4-3-3», яку він намагався використовувати на початку своєї роботи, до формації «4-2-3-1», яка і була обрана на перший матч проти України. В захист Дешама можна сказати, що за відсутності Менеза і переведенням Насрі в центральну зону замість Вальбуена, хорошого якісного правого форварда, як це буде не дивно, в французів немає. Лоік Ремі, що працював в позиції правого вінгера, в клубі використовується виключно зліва, можливо відштовхуючись від наявності виконавців наставник і обирає тактичну систему на гру.

В воротах розташувався Уго Льоріс, в центрі захисту пара – Кошельни і Ерік Абідаль, справа – Матьє Дебюши, лівий захисник – Патріс Евра. В опорній зоні – Матюіді і Погба, Поль не звично багато опускався в розвитку атак команди вниз, займаючи позицію між захисниками. Зазвичай ця функція покладена на Матюіді, але цього разу завдання для двійки опорних були дещо змінені від наставника. Вже згаданий Самір Насрі – атакуючий півзахисник, що також в початковій фазі розвитку атаки опускався на крок назад. На флангах – Ремі справа, Рібері зліва. І на вістрі – Олівьє Жиру.

Організація дій в захисті України і Франції

Побудова захисту від Фоменка базується на зонно-персональній опіці. В даному випадку мова йде про зони діяльності футболістів, які можна окреслити колом навколо позиції гравця. Грубо кажучи, по 10-15 метрів навколо кожного гравця, - це і буде зоною їхньої діяльності. Суперник, який потрапляє в зону, наприклад, правого півзахисника повинен бути взятий персонально. Коли ж суперник залишає зону діяльності гравця, то відповідно гравець повертається на свою вихідну позицію. Таким чином Федецький персонально опікав Рібері, підіймаючись вище по полю за Франком, зону Артема страхував Ярмоленко. Ротань звужував гру до правого флангу, обмежуючи в просторі Франка і Евра, який підтримував атакуючі дії «Триколірних». Загалом Україна працювала з зміщенням в правий фланг захисту, максимально намагаючись наситити зону діяльності лідера французів.

На відео нижче підібрані епізоди пресингу України в середній зоні футбольного поля і перехід в високий пресинг.


Потрібно сказати, що Дешам також вирішив розміняти своїх флангових захисників на вінгерів України, які також працювали персонально проти Ярмоленка і Коноплянки.

[Изображение: cf80lvriupfb.jpg]

Вище на малюнку зображено типові випадки побудови захисту нашої команди і французів. Епізод 1 показує розташування українців в фазі гри без м’яча, щільна робота по гравцях з розривами між лінями не більше 10-15 метрів, що дозволяє активно тиснути на суперника по всій площині поля. Епізод 2 показує компактність побудови між лініями. Але як ми вже звертали увагу в матеріалі, що передував грі, низький захист проти Франції є не ефективним завдяки швидкому руху м’яча і наявності в складі індивідуально сильних виконавців. Французи вдало розтягують побудови і знаходять вільні зони, але до цього моменту ми повернемось пізніше. Епізод 3 показує тактичне розташування «Синіх» в захисті, що відбувалось в системі «4-1-4-1». І четвертій кадр демонструє високий пресинг французів, нижче на відео дані епізоди показані в динаміці.


Тактичний план від Фоменка працював на протязі 60 хвилин. Завдяки хорошому руху в центральній ділянці поля французи були позбавлені можливості вести гру в потрібному їм темпі. Більше володіючи м’ячем, вони не отримували достатньо території, щоб розганяти свої атаки. На короткому відео нижче показаний епізод з Рібері. Те, що Франк добре працює з м’ячем і вміє загострювати гру завдяки дриблінгу, відомо всім, але іншою сильною стороною Франка є вміння вести пошук вільних зон і швидко їх використовувати. Чим загрожує низьке розташування в захисті, добре видно з цього відео.


Загалом перший тайм пройшов за рівної боротьби на полі, з-під пресингу обидві команди виходили через довгий пас, працюючи максимально надійно, без ризику втратити м’яч в середні зоні. Цікаво, що в перерві матчу Дідьє Дешам, даючи інтерв’ю французькому телебаченню, був задоволений діями своїх підопічних, особливо щодо дій в захисті.

[Изображение: awv3m7q9qax4.jpg]

З поновленням гри наставники не внесли змін в розташування команд і склади, хоча відчувалась не достатня фізична готовність Едмара. Тут не потрібно сприймати вислови в сторону Едмара, як критику, тим паче, що саме він віддав результативну передачу на Романа Зозулю, і до перерви віддав гострий пас на Коноплянку, але ці епізоди були виконані в статичному положенні. Також в бажанні йому відмовити не можливо, але кількість браку в першому таймі в передачах 48% говорить саме про не ідеальну фізичну готовність гравця, якому не вистачало тонусу виконувати дії на долі секунди швидше. Разом з тим користь Едмара важко переоцінити для цієї збірної, це вочевидь буде одне з основних завдань Фоменка на матч відповідь - підтягнути функціональний стан Едмара.

Постійний тиск на суперника від українців з накопиченням фізичної втоми футболістів обох команд почав призводити до втрати концентрації. Слабкі місця в побудовах Франції, які були окреслені напередодні, стали більш виразно помітні. Опорні півзахисники не завжди встигали покрити зону між лініями захисту і півзахисту, звідки і прийшов пас на Зозулю. Отримавши перевагу в рахунку, «Синьо-жовті» зосередили увагу більше на захисті в розрахунку на проведення швидких контратак, але і тут ще раз потрібно наголосити, сіли надто глибоко до власних воріт, що почало призводити до створення небезпечних ситуацій біля воріт П’ятова. Це дозволило Рібері повернутись в гру, до прикладу за перших 60 хвилин в Франка дві вдалих дії один в один і два кроси в штрафний майданчик, а за останні 30, шість раз він вдало вів дриблінг і шість раз доставляв м’яч в штрафний майданчик.

На наше щастя, свої небезпечні підходи до воріт після 60 хвилини гри французи не реалізували в голи, але це має допомогти в аналізі гри наставникам і вказати на помилки в організації захисту перед матчем відповіді. Зрештою, отримавши простір попереду, ми могли розраховувати і на третій м’яч, хоча і двома маємо бути задоволені .

Статистика

[Изображение: 30fohg8i7uvm.jpg]

Підсумки

Михайлові Фоменку вдалось виокремити і реалізувати слабкі місця в організації гри суперника, постійний тиск на Абідаля і Кошельни змушував їх губити власні зони дій. Якщо до перерви перебудова гри в захисті Франції на «4-1-4-1» в якійсь мірі компенсувала розриви між лініями та звузила коридори між гравцями однієї лінії, то після перерви втрата концентрації від опорних півзахисників призвела до звільнення зон перед штрафним майданчиком. За умов рівної гри це мало вирішальне значення на підсумковий результат. Також Фоменку вдалось відсунути гру від власних воріт до центральної частини поля, тим самим виключивши з гри Рібері на 60 хвилин. Тут особливої уваги заслуговують дії Федецького, який здійснив 7 відборів за матч, 2 перехоплення і 3 підбора, при цьому не забував активно підтримувати атакуючі дії. Вкупі це дозволило українцям отримати досить комфортний результат, який, як мінімум, дозволяє впевнено дивитись на матч відповідь…

Відеоогляд матчу


Іван Гук, UA-Футбол
URL ссылки