Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: Свисток по-українськи. Судді напередодні рестарту чемпіонату
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
[Изображение: rKzreyY.jpg]
Після трьох місяців перепочинку і двотижневого чекання український чемпіонат поновлюється. Зі своїми новими, продиктованими ситуацією в країні реаліями. Але зі старим суддівством і його плюсами і мінусами. Більше за футбольних арбітрів в Україні прийнято критикувати хіба-що органи влади. Часто ця критика справедлива, іноді пов'язана з бажанням представників команд виправдати власні похибки. В будь-якому разі, до суддів в українському футболі увага завше прискіплива. Нині UA-Футбол надає проміжні розклади вітчизняного арбітражного корпусу в поточному сезоні. Наші експерти, екс-арбітри ФІФА Мирослав Ступар і Сергій Шебек окреслили певні тенденції і згадали про тих, хто їм сподобався, а чия робота заслуговує на критику в осінній частині чемпіонату.

Арбітри Прем'єр-ліги в сезоні-2013/2014. Статистика матчів

Анатолій Абдула (Харків) 18 (9+9)*

Віталій Годулян (Одеса) 18 (9+9)

Сергій Березка (Київська обл.) 18 (8+10)

Костянтин Труханов (Харків) 18 (7+11)

Сергій Скрипак (Київська обл.) 18 (6+12)

Олександр Білокур (Курахове) 18 (5+13)

Олександр Іванов (Макіївка) 18 (5+13)

Дмитро Кутаков (Бровари) 17 (8+9)

Іван Бондар (Київ) 17 (5+12)

Юрій Вакс (Сімферополь) 16 (8+8)

Олександр Дердо (Іллічівськ) 16 (7+9)

Юрій Можаровський (Львів) 15 (8+7)

Сергій Бойко (Іванків) 15 (6+9)

Сергій Даньковський (Київ) 15 (5+10)

Євген Арановський (Київ) 14 (6+8)

Анатолій Жабченко 14 (6+8)

Сергій Лисенчук (Київ) 13 (3+10)

Віктор Швецов (Одеса) 12 (6+6)

Олександр Головков (Сєвєродонецьк) 12 (5+7)

Ярослав Козик (Мукачеве) 12 (5+7)

Віталій Романов (Дніпропетровськ) 12 (5+7)

Юрій Фощій (Черкаси) 11 (2+9)

* - загальна кількість проведених матчів (у статусі арбітра в полі + як додатковий асистент)

Трійка найкращих восени

Версія Ступара

1. Годулян. 2. Кутаков. 3. Жабченко

Трійку найкращих визначав, приймаючи до уваги найперше коефіцієнт надійності кожного арбітра. Усім цим суддям довіряли найважливіші матчі осінньої частини чемпіонату. З завданням Віталій, Дмитро і Анатолій впоралися, хоча й кожен з них допускав помилки, які впливали на рахунок зустрічей. Зрештою, то нормальний стан справ, адже суддя, який відпрацював багато матчів, зовсім без "пробоїн" обійтися не може. Восени без помилок у полі відпрацював лише один рефері - Юрій Мосейчук. Це приємно, адже минулий чемпіонат був для Юрія далеко неоднозначним. Зараз Мосейчук виправляється, але в трійку його поставити не можу, бо ті матчі, в яких він працював, не мали найвищого рівня напруги.

Ті ж судді, яких я назвав у своїй трійці, не мали жодного прохідного матчу. Годулян провів найбільшу кількість поєдинків у статусі арбітра в полі. Діяв Віталій впевнено, без збоїв і завершив кар'єру на високій ноті. Це приємно.

Версія Шебека

1. Кутаков. 2. Жабченко. 3. Абдула


Кутаков восени відсудив на дуже пристойному рівні, не допустивши жодної серйозної помилки. Дмитро з року в рік додає і нині можна сміливо говорити, що в суддівстві він досяг хорошого рівня. Імпонує те, що цей суддя не розкидається картками. Кутаков відчуває гру і покарання виносить по ділу і вчасно. Гарно відпрацював у стартових 18-ти турах і Жабченко. Помилок він теж не допускав і мову теж варто вести про зростання майстерності Анатолія. Якщо цей поступ збережеться, то кримчанин може вирости в класного арбітра.
[Изображение: ilMKtDS.jpg]
Стосовно Абдули, то він витримує демонстрований у минулому сезоні клас суддівства. Помилився Анатолій лише раз - коли не призначив пенальті у ворота господарів у матчі "Зоря" - "Динамо". Зрештою, в тому епізоді, коли оборонець луганчан розвертав за руку Жермейна Ленса, Абдулі мав допомогти асистент за ворітьми Юрій Мосейчук. На жаль, Юрій відповідальності на себе не взяв. З огляду на те, що Абдула був перекритий і моменту порушення чітко не бачив, його можна певною мірою виправдати. Але факт залишається фактом: якби не та помилка, я б поставив Анатолія на перше місце, бо в цілому суддівство у виконанні харків'янина виглядало взірцевим.

Трійка найгірших восени

Версія Ступара

Швецов, Білокур, Можаровський


Відразу зазначу, що не хочу називати згадуваних мною арбітрів найгіршими навіть у цьому короткому відрізку. Просто їхнє суддівство у цей термін було дуже невдалим. Скажімо, розчарував Юрій Можаровський, який за опитуванням UA-Футболу був названий найкращим арбітром сезону-2012/2013. Мабуть, на роботі львів'янина позначився психологічний момент, помітна певна втрата концентрації. На мій погляд, Можаровський трохи заспокоївся. Для арбітра це неприпустимо, адже налаштування на кожну гру має бути гранично зосередженим. Кожен наступний матч - новий екзамен. Юрій допустив чотири помилки у чотирьох матчах, пов'язаних з непризначенням одинадцятиметрових ударів. Разом з тим, навіть після цього невдалого осіннього відрізку ніхто не змусить мене сказати, що Швецов чи Можаровський - арбітри некваліфіковані. Білокур на їхньому фоні - рефері молодий. Йому ще вчитися й вчитися.

Версія Шебека

Бойко, Козик, Лисенчук


Те, чого ми сильно боялися, зараз можна спостерігати: арбітр Бойко своїми незрозумілими рішеннями смішить не лише українських, але й європейських вболівальників. За короткий проміжок часу Сергій встиг вкрасти перемогу в збірної Естонії в матчі відбору до чемпіонату світу-2014 проти Нідерландів. Нещодавно ж непризначений Бойком пенальті позбавив шансу пробитися до 1/8 фіналу Ліги Європи чеський "Слован" у двобої з голландським АЗ. Виходить, тепер до "перлів" нашого судді звикають й у Європі. Удома Сергій в поточному чемпіонаті теж "відзначився". Особливо у матчі "Металіст" - "Волинь", коли замість вигнати капітана лучан Ванче Шикова за відвертий фол останньої надії проти Хосе Соси показав жовту картку. То за умови, що всі три помічники з допомогою радіозв'язку підказували Бойкові єдине - вилучення. Не перестаю дивуватися кураторові системи суддівства в Україні П'єрлуїджі Колліні: чому, не дивлячись на всі ці чудасії, Бойко здіймається щаблями суддівскої ієрархії Європи все вище й вище?
[Изображение: QmOrS4r.jpg]
Ярослав Козик теж не провів жодного матчу, в якому його робота не викликала б запитань. І то теж арбітр ФІФА, просуванню якого на європейській арені сприяє Колліна. Низьку кваліфікацію демонстрував й Лисенчук. На щастя, бодай в цьому випадку слабкий рівень суддівства непоміченим не залишився. У полі киянин, на відміну від попереднього чемпіонату, судив рідко.

Чого чекати

Сергій Шебек: "Бажаю, щоб судді впродовж найближчих трьох місяців судили по зову серця, а не з політичних мотивів".

Мирослав Ступар: "У весняній частині чемпіонату України нашим провідним арбітрам треба відсудити найважливіші матчі, у яких вирішиться доля чемпіонства, двох інших комплектів медалей і учасники єврокубків. Доля цих зустрічей в чималій мірі залежить саме від суддів і прийнятих ними рішень. Через те рефері мусять усвідомити: правила гри для них мають слугувати законом. Власне, арбітр має втілювати собою закон, приймати справедливі і неупереджені рішення. Кожна дія судді розглядається надзвичайно прискіпливо, що вимагає максимальної концентрації уваги і бездоганної поведінки.

Останнім часом репутація вітчизняних арбітрів помітно похитнулася. Пошук винних і з'ясування причин не повинні замінити конструктивний метод і оперативний метод виходу з цього становища - повернення і зміцнення довіри до футбольних арбітрів. Рефері мають подбати про забезпечення відкритості і демократичності суддівського співтовариства й це може стати однією з основних складових чесного і неупередженого арбітражу. Боротьба з проявами конфліктності, дискримінації і корупції у футболі сприятимуть підвищенню рівня поваги до суддів.

Переконаний, що спільними зусиллями ми здатні в найкоротший термін навести лад в українському суддівстві, повернути престиж і повагу до професії футбольного рефері. Арбітри і асистенти мають представляти собою єдину команду, не дивлячись на те, що усі вони - різні за складом характерів люди, зі своїм специфічним колом прав і обов'язків, виконання яких вимагає не тільки дотримання правил, але й взаєморозуміння і беззастережна співпраця. Судді повинні бути сильними особистостями, які бездоганно володіють теоретичними і практичними знаннями, фізичними і моральними рисами, психологічною стійкістю, гнучкістю розуму, що полегшує адаптацію до обставин. Демонструючи мудрість та інтуїцію, арбітри мають пам'ятати про те, що вони не лише керують грою двох команд, але й знаходяться у складі третьої команди. Відповідно дії і взаємодії суддів не повинні фальшивити. Асистенти рефері в полі повинні допомагати так, щоб у загалу складалася думка, неначе арбітр прийняв вірне рішення сам.

Футболісти, тренери і вболівальники ніколи не будуть налаштовані до суддів критично, якщо ті ні на крок не відступатимуть від букви і духу правил. Рефері повинні бути принциповими і рішучими. Тому я хотів би побажати колегам, аби вони відпрацювали так, щоб репутація нашої професії не викликала сумнівів ні у кого".
http://www.ua-football.com/ukrainian/svi...2c539.html
URL ссылки