Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: 1982-05-08 "Металіст" - "Динамо" (Тбілісі) 3:0. Браво, харків'яни! ("Вечерній Харків")
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
Подробнее о матче на Сайте истории и статистики ФК Металлист

Матч викликав великий інтерес у любителів футболу. Ще б! Харків'яни приймали - торішнього володаря Кубка володарів кубків європейських країн і Кубка СРСР, дворазового чемпіона країни, неодноразового призера першості Радянського Союзу - тбіліських Динамівців.

Після нічиєї динамівців будинку з "Шахтарем" гості приїхали до Харкова не в дуже райдужному настрої. Перед початком зустрічі наставник грузинських футболістів Нодар Ахалкаці сказав, що, можливо, через важку травму розпрощався зі спортом Давід Кіпіані, що не буде грати сьогодні з тих же причин що і один з найталановитіших гравців нашого футболу Володимир Гуцаєв. І все ж гості вийшли на матч із харків'янами в своєму бойовому складі. У свою чергу і у наставника "Металіста" Євгена Лемешко були немало клопоту: і досі через травму не грають Нодар Бачіашвілі, Анатолій Зарапін, в київське "Динамо" запрошений здатний і талановитий форвард Павло Яковенко, з травмою вийшов на гру Леонід Ткаченко. А якщо до цього додати і травму, отриману диспетчером команди Сергієм Малько, у якого дуже складний подвійний перелом ноги, то взагалі харків'янам зараз дуже важко.

Матч з першої і до останньої хвилини тримав в напрузі глядачів. Уже початок гри показало, що господарі добре налаштувалися на неї і, забігаючи наперед, скажемо: за рахунок повної самовіддачі, прояви високих бійцівських якостей, вміння орієнтуватися в складних ситуаціях, постійної націленості на ворота суперника, тактично грамотно побудованої гри наші земляки отримали повністю закономірну і переконливу перемогу над висококласною командою.

Вже з перших хвилин харків'яни повели масовані атаки на ворота динамівців. І на 12-й хвилині зусиллями Малько - Берникова - Сусла був забитий перший м'яч в ворота Габелія. Харків'яни грають широко, розмашисто, чітко і грамотно, особливо в обороні. Так, Кузнєцову вдалося повністю виключити з гри небезпечного Месхі, замість якого в другому таймі на поле вийшов Костава.

Натиск наших земляків не вщухає. Протягом трьох хвилин (з 23 по 26) "Металіст" подає поспіль чотири кутових, але щастя, на боці динамівців. З повним навантаженням грають як голкіпер Габелія, так і лінія захисту гостей. А коли на ворота динамівців пішла чергова атака харків'ян, футболісти Грузії не дозволеним прийомом на лінії штрафного майданчика зупиняють Крамаренко. Гості виставляють стінку. Близько м'яча Косолапов, Берников, Камарзаєв, Ткаченко. Ніхто з тбилисцев поки ще не знає, хто буде бити. Нарешті несподіваний і гарматний удар Косолапова - і м'яч опиняється у сітці воріт "Динамо" - 2: 0.

Тбілісці явно не очікували такого повороту подій. Усією командою вони йдуть вперед. Ось Цаава, перебуваючи поблизу штрафного майданчика, сильно б'є, але Житник в падінні забирає м'яч, і знову свою майстерність демонструє воротар "Металіста", коли Месхі виявився з ним один на один. А на останній хвилині першого тайму розрив в рахунку міг скоротити Сулаквелідзе, проте його удар прийшовся з близької відстані вище воріт.
Після перерви тбілісці на деякий час перехоплюють ініціативу і майже всією командою атакують ворота харків'ян. Так, на 50-й хвилині Шенгелія, отримавши передачу від Цаави, вийшов на ударну позицію, однак в останній момент Поточняк зумів відправити м'яч за лінію воріт. Розіграш стандартного положення - і захисники "Металіста" відбивають м'яч подалі від воріт. Тбілісці нервують. Нервує і воротар Габелія. Але харків'яни грають зібрано, спокійно, і головне - не розслаблено. Вони тримають під постійним прицілом всіх форвардів гостей.

Але, на жаль, в цей момент в боротьбі за м'яч з Хізанішвілі отримує важку травму Малько: "швидка допомога" прямо з поля відвіз його до лікарні ... І все ж Кадетов повинен був покарати винуватця червоною карткою, але ...

Гра набуває гостроти. Ось тут у гостей не витримують нерви, і вони допускають ряд грубощів по відношенню до харків'ян. А організатором їх став капітан "Динамо" Олександр Чивадзе. Замість того, щоб показати, перш за все, приклад самому, він неодноразово сперечався з арбітром Кадетовим, що не облягав неспортивну поведінку своїх товаришів, особливо Сулаквелідзе, який травмував Кузнєцова і Лінке. А в кінці матчу розпустився і Габелія, який вдарив ногою одного з фотокореспондентів. Очевидно, з дисципліною в команді "Динамо" на сьогодні не все гаразд. Потрібно віддати належне господарям: в цей важкий момент вони грали дуже коректно.

... Знову атакують наші земляки. До фінального свистка залишається 10 хвилин. І ось Сааков, отримавши відмінний пас від Бернікова, змістившись на правий край, вийшов віч-на-віч з Габелія і поставив крапку над "i" в цьому напруженому, важкому для "Металіста" поєдинку.

Р.S. Тільки-но закінчився матч, як керівництво і гравці команди "Металіст" відразу ж поїхали в лікарню відвідати свого товариша Сергія Малько, якого, до речі, визнано найкращим футболістом зустрічі.

Після цієї перемоги "Металіст" набрав 9 очок і вийшов на п'яте місце в турнірній таблиці.


-------------------------------------------------------------------------------------

1982 год. "Металлист"-"Динамо" Тбилиси. Диспетчера "Металлиста" - Сергея Малько увозит с поля скорая помощь
[Изображение: MX-1982(Malko).jpg]

1983 год. Сергей Малько - прощается с футболом! Проводы на стадионе "Металлист"
[Изображение: MX-1983(Malko-provody).jpg]
URL ссылки