– У "Металіст" вас запрошував Микола Корольов?
– Так, то був час, коли команда вилетіла з Першої ліги. Микола Кузьмич і Станіслав Костюк, тодішні тренери – корінні харків’яни. Тому було зроблено такий акцент на місцевих хлопців. Спортінтернат у 1974-му випустив багато молоді, яка потрапила в команду: Лаптєв, Лисенко, Шаленко, Нестеренко.
– Згодом "Металіст" очолив Олег Ошенков. Ще один фахівець, який повірив у молодь.
– Це людина, яка багато зробила для харківського футболу. Дебют у дорослому футболі Крячка, Безсонова, Лінке, Балтачі, Каплуна, Сивухи – це все його заслуга. Він вчив нас "різати з прямого підйому". Я згодом цьому дітей навчав. Ошенков постійно у приклад Андрія Бібу ставив. Потім зустрівся з цим гравцем у "Дніпрі" і сам переконався – що він з м’ячем виробляв!
– Один з перших ваших спогадів у "Металісті" це, мабуть, важка дорога до Сочі на фінальну пульку за вихід у Першу лігу. Юрій Цимбалюк і Сергій Малько розповідали, як автобус через ожеледицю ледь не зірвався у прірву по дорозі на турнір.
– Це вже було після пульки, ми їхали на збори. У мене пам'ять хороша, тому пам’ятаю, що це було в лютому 1975-го. Виїхали о 7-й ранку з Харкова і в горах під Сочі на серпантинах були якраз вночі. Дорога підмерзла, автобус понесло. На щастя, стояв величезний відбійник, який нас врятував. Провалля поруч з дорогою таке велике, що дна не видно. Пощастило, що швидкість була невеликою.
– Всі у той момент спали?
– Так, вечір, темно за вікном. Нас розбудив шум. Вийшли сонні з автобуса. Бачимо тільки, що Віталій Зуб, тренер "Металіста" зблід сильно. Так само перелякався і водій. Ми взяли речі і пішли вниз. Зупинили рейсовий автобус, доїхали до якоїсь залізничної станції. Так добралися в Сочі.
– Ще один яскравий епізод, пов'язаний з цим містом – фінальна пулька, під час якої відбувся скандальний матч з "Тереком".
– При рахунку 2:0 на нашу користь, нам забили гол за хвилин 10 до кінця матчу. Але і це не кінець. Гра була загалом рівна, проте нападник грозненців Віталій Якушин отримав передачу з глибини, вийшов сам на сам з воротарем і забив. Лайнсмен запалив прапорець – офсайд. Суддя взяття воріт не зарахував.
– Трибунам це не сподобалося?
– Місцеві вболівальники почали жбурляти різні предмети у лайнсмена. Раптом натовп з трибун почав розганятися і бігти вниз. Ми миттєво забігли у роздягальню. А далі суцільний хаос: шум, міліція, розбірки. Так і не дограли кільки хвилин. Мені було 18, Цимбалюку – 20. Решта в "Металісті" теж молоді хлопці. Не знали, хто такі чеченці, чого від них чекати. Було неприємно.
– У чиновницьких кабінетах "Тереку" таки зарахували поразку.
– Не думаю, що вони б зрівняли. У підсумку "Металіст" переміг і повернувся у Першу лігу. Щоправда, ненадовго . Ми знову вилетіли з не зовсім зрозумілих причин. Я був молодим, правди не знаю. Але колектив у Харкові був класним. Без поділу на приїжджих і місцевих, без "бандер" і так далі. Негідником може бути і брат рідний, а тоді всі хлопці були порядними. Зараз приємно про це згадати.
– У 1975-му "Металіст" вилетів у Другу лігу, а вас запросили у вищолігове московське "Динамо". Щасливий квиток?
– Ми не мали вилітати. Безсонова взяли у Київ, Малька теж у Вищу лігу. А ще Цимбалюка в "Карпати", Лисенка – в "Дніпро". "Металіст" вилетів, а частину виконавців забрали у елітний дивізіон. Імена в Харкові були серйозні, але команда пішла на дно.