Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: 1999 Детонатор під кріслом: Внаслідок вибуху могли постраждати футболісти Металіста
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
[Изображение: 1999-06-17_detonator-pid-krislom_01.jpg]

ТЕРОРИСТИЧНИИ АКТ стався о 12.35 в холі готелю, в його правому крилі. За попередньою інформацією, пластикова вибухівка, як стверджує начальник Київського міліцейського главку генерал-лейтенант Корнієнко, за потужністю еквівалентна двом кілограмам тротилу, була прихована під одним із крісел. Од вибуху постраждали перші чотири поверхи, вибито всі шибки. Як вдалося дізнатися, в офісі офіційного туроператора Федерації футболу України — фірми “Спорт Лайн Тревел”, що в глибині лівого кута першого поверху, пошкоджені меблі, впала стеля. Техніка залишилася неушкодженою лише завдяки алюмінієвим дверям, що трохи призупинили вибухову хвилю.

Очевидці розповідають, що в момент інциденту на кілька секунд заклало вуха, такий гучний був вибух. Друзки шибок розлетілися в радіусі сорока метрів.

Нині в приміщеннях ведуться ремонтні роботи. Наш кореспондент спробував прорватися до холу, аби простежити за їхнім ходом, однак наткнувся на кремезну постать одного з працівників відомчої охорони. Мовляв, заборонено. До речі, в холі, з'ясувалося, постійно чергують по три-чотири сек'юриті...

ВЕРСІЇ того, що відбулося, дві: мали місце або кримінально-бізнесові розборки, або замах на директора готелю, віце-президента Національної Федерації футболу, президента Асоціації інвалідного футболу України Бориса Воскресенського. Другий варіант, в принципі, дивний, адже в цей час Борис Михайлович перебував у службових справах в Одесі. Дізнавшись про інцидент, він терміново повернувся до столиці. Нам поталанило зв'язатися з Воскресенським, однак бізнесові™ та футбольний діяч, пославшись на кепський настрій і купу організаційних проблем, люб'язно попросив не влаштовувати йому “допит”.

ПЛАСТИКОВА ВИБУХІВКА складається з вибухового пристрою та детонатора. Часто використовується в промисловості. Як уже згадувалось, потужність дорівнювала потужності двох кілограмів тротилу. Аби мати приблизну картину, пропонуємо коротеньку довідку.

Вибухові якості тринітротолуолу (тротилу): теплота вибуху — 4190 кдж/кг (1000 ккал/кг), температура спалаху — 290" С, швидкість детонації — 7000 м/сек., об'єм газоподібних продуктів вибуху — 730 л/кг. Вибухаючи, тринітротолуол утворює велику кількість токсичного окису вуглецю. Тротиловий еквівалент — термін, що використовується для характеристики різних хімічних вибухових систем по відношенню до тротилу.

ЖЕРТВИ переважно сторонні. У момент вибуху у вестибюлі сиділи адміністратор і барменша. Обидві легко поранені. Натомість серйозних травм зазнали пішоходи та продавці двох сусідніх кіосків. Особливо перепало жінці, яку доставлено до лікарні з черепно-мозковою травмою, струсом мозку та пораненням обличчя й кінцівок.

ФУТБОЛЬНІ КОМАНДИ - насамперед, вітчизняні — частенько зупиняються в готелі. “Карпати", “Зірка”, “Металіст” — його постійні гості. Мешкали в “Спорті” й зарубіжні колективи, а точніше — молодіжні збірні Вірменії, Грузії, Ісландії та інших країн, що були нашими суперниками у відбіркових турнірах чемпіонатів континенту.

“МЕТАЛІСТ” мав поселитися в готелі 16 червня напередодні чергового матчу національної першості з “Динамо”.

Що думають про інцидент в харківському клубі? Відповідає віце-президент “Металіста” Віктор УДОВЕНКО.

— Те, що сталося в готелі “Спорт”, — вельми сумна подія. На жаль, у нашому житті це трапляється вже постійно. Особливо прикро, що це сталося в готелі, з яким у нас гарні взаємини. Постійно “Металіст” зупинявся в “Спорті” й завжди мав приязне ставлення до себе, у чому велика заслуга директора готелю Бориса Воскресенського.

— 16-го “Металіст” теж мав оселитися в “Спорті”. Чи розуміють у команді, що могло статися, якби заселилися на добу раніше?

— Наслідки могли бути іншими. Але іншими вони могли бути і в Єревані. Прикро, що в нашому футболі одна за одною складаються надзвичайні ситуації — спочатку зі збірною, а тепер це. Ми вельми співчуваємо Борису Воскре-сенському, якого знаємо як людину, котра щиро вболіває за наш футбол і робить усе для його становлення.

— Коли ви довідалися про вибух? Які корективи віп внесе у ваші плани?

— Про вибух дізналися за кілька годин після того, як він стався. Нам зателефонувало керівництво ФК “Динамо”. Звідти сповістили, що сталося і що в Києві ми маємо мешкати в готелі "Славутич”. Щодо самого готелю я не можу щось сказати, оскільки “Металіст” у “Славутичі” ще не жив жодного разу. Але ми розуміємо, що в нинішній ситуації обирати не доводиться.

СТВОРЕНО ОПЕРАТИВНО-СЛІДЧУ ГРУПУ, СКЛАДЕНУ З ПРАЦІВНИКІВ МВС, ПРОКУРАТУРИ ТА СБУ, ДЛЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ІНЦИДЕНТУ.
Хорошо помню тот случай. Просто не было необходимости об этом распространятся. Команда поселилась в Славутиче, а я, приехав на матч, решил не поселяться ни в каком отеле и после матча уехал вместе с командой. Футболисты отреагировали на это событие спокойно. Впоследствии было установлено, что терракт носил направленный характер в ходе криминальных разборок и к МХ не имел никакого отношения.
URL ссылки