Форум болельщиков ФК Металлист Харьков

Полная версия: Мариновський : "Думаю , пора садити за" договорняки "
Вы просматриваете yпpощеннyю веpсию форума. Пеpейти к полной веpсии.
Більше місяця тому в ЗМІ з'явилася новина про те , що поєдинок Дніпро - Волинь звернув на себе погляд Комітету з етики та чесної гри . Мовляв , вже дуже легко впоралися дніпряни з лучанами , які за підсумками першого тайму вели - 1:0. Після цього ходило чимало розмов про чесність поєдинку і можливі наслідки. У світлі цього ми вирішили поспілкуватися з главою відповідного комітету Володимиром МАРИНІВСЬКЕ , який більш детально роз'яснив ситуацію навколо дніпровського матчу , а також розповів про тонкощі розслідування « договорняків ».

- Володимир Миколайович , пройшло чимало часу з моменту фінального свистка поєдинку Дніпро - Волинь ( 5:1). Як просувається справа у розслідуванні його чесності ?

- Після того , як у ЗМІ ( а конкретно - у програмі « Великий футбол» ) заговорили про сумнівність результату даної зустрічі , ми почали збирати інформацію на всіх фронтах. До справи було залучено повний текст програми, від першої до останньої хвилини розібраний сам матч , а зараз ( розмова відбулася два тижні тому - . Прим М.С. ) ми збираємося опитати якомога більше учасників зустрічі. Якщо треба , то залучимо і головних тренерів , і всю суддівську бригаду , і навіть редакторів « Великого футболу». І коли у нас з'являться всі потрібні матеріали , ми організуємо засідання комітету і повністю розберемо цю зустріч.

- Раніше ви говорили , що для відкриття справи за конкретного матчу обов'язково потрібно мати звернення від когось ( футболістів , тренерів , уболівальників , функціонерів і т.п.). В даному випадку ініціатором стала програма « Великий футбол» , або є інші особи , які теж заявляли про « підводні течії » ?


- До нас більше не надходило ніяких заяв крім слів , сказаних в « Великому футболі» . Але , з іншого боку , комітет для того й існує , щоб діяти самостійно. Тому в будь-який момент ми самі можемо звернути увагу на будь-який матч . Проте найчастіше до нас звертаються саме з конкретними проханнями. У даному випадку прозвучала заява в ЗМІ , тому ми не могли залишитися осторонь.

- Кого збираєтеся запросити на засідання комітету крім постійних його членів ?


- Ми можемо , як самі розібратися у справі , так і звернутися до допомоги інших фахівців. Все залежить від ситуації. При потребі будемо підключати людей зі сфери арбітражу , футбольних аналітиків і т.п.

- Під час розгляду поєдинку ви вивчаєте статистику , або спираєтесь лише на візуальні дані і отриману при опитуваннях інформацію?

- Звичайно, ми розглядаємо абсолютно різну інформацію , яка може принести користь. І статистику в тому числі. Я розумію , про що йде мова - багато хто посилається на різке зменшення кількості фолів і єдиноборств Волині в другому таймі. Однак доказова база не може складатися з одних цифр. Тому ми всі вивчимо і зробимо певні висновки.

- До комітету часто звертаються з вимогою зайнятися тим чи іншим матчем?

- Щодо прямих звернень нічого не можу сказати , але ми самі бачимо масу моментів. Постійно проскакують результати типу 4:1 , коли команди так просто забивали і добували дуже несподівані перемоги . До того ж треба розуміти , що говорити легко , а от довести - зовсім інша річ . Для звинувачення нам треба зібрати стовідсоткову доказову базу , а це дуже складно. Думок адже багато ... Тим більше всі знають , що таке ФК Дніпро і що таке ФК Волинь. Ви пам'ятаєте , скільки велася тяжба по справі Карпати - Металіст ? Це може бути справою не одного місяця.

- Уже не перший рік у футбольному середовищі ходять розмови про поєдинках Шахтаря і Іллічівця . Ви коли-небудь звертали увагу на це протистояння ?


- Скажу , що можна причепитися абсолютно до кожного матчу . Іноді викликає підозру елементарне географічне положення , коли команди з одного регіону можуть допомагати один одному. Але це все на рівні розмов , на які не варто звертати увагу. Кожен може писати прямо , як думає. А хіба можна спиратися на це?

- Тобто ніхто і ніколи не звертався з проханням розглянути матч Шахтар - Іллічівець чи Шахтар - Зоря ?


- Так , жодних заяв з такими проханнями не надходило. Хоча ми самі відстежуємо ситуацію і намагаємося схоплювати всі підозрілі моменти.

- Як саме ви відстежуєте дотримання принципів етики та чесної гри?

- Наше головне завдання - не стежити і шукати , а запобігати «хвороба ». Адже всіх цікавить чистий і прозорий футбол із справедливими результатами. Тому ми намагаємося викорінювати корупцію у футболі , не допускати « договорняків » , стежити за роботою арбітрів. Так, далеко не все залежить від нас , тим не менш, ми будемо робити максимум для досягнення повної чесності і прозорості українського футболу.

Адже ті ж діти - наше майбутнє - повинні бачити справжню спортивну боротьбу , а не договірні матчі і підстави вже на рівні ДЮСШ. Так ми ніколи не виростимо нормальних футболістів.

- Яким чином визначається покарання для учасників « договорняка » ?

- Покарання бувають найсерйозніші аж до довічного відсторонення від футболу. Спочатку сам матч розглядається на засіданні комітету , а підсумки нашої роботи передають до вищих органів футбольного правосуддя ( КДК ФФУ) , і там вже все вирішують за санкціями. Можуть просто оштрафувати , можуть на якийсь час відсторонити , а можуть і лише футболу назавжди. Все залежить від тяжкості покарання .

- Нещодавно стало відомо , що в Україні збираються ввести кримінальну відповідальність за договірні матчі . На ваш погляд , у справі ?


- Думаю , це нормально. Так чинять в багатьох країнах світу. Якщо у нас саджають у в'язницю за вживання службовими повноваженнями у сфері економіки , то чому так не можна боротися проти корупції у спорті? Якщо провина доведена , то треба людину покарати за всіма статтями . В іншому випадку безкарність породжує нові злочини . І тоді ми скаржимося , що у нас на 50 -ти тисячний стадіон ходить кілька тисяч уболівальників ! Зрозуміло , адже люди все бачать і відчувають , і не будуть ходити на футбол , коли він « брудний» . Те ж стосується і дитячого футболу - при таких розкладах він просто безперспективний . І я вважаю , що ми повинні думати про це в першу чергу.

- На ваш погляд , який зізнався у проведенні договірного матчу Металіст - Карпати Сергій Лащенков заслужено отримав п'ятирічну дискваліфікацію ? Все-таки людина пішла на щиросерде визнання ...


- Мені важко коментувати покарання Лащенкова і ситуацію навколо даної справи в цілому , адже рішення по ньому приймалося на найвищому рівні. Жорстко чи ні? Можливо , хоча цим займалися фахівці даного профілю , які повністю розібралися в ситуації.

- Як саме комітет веде цю саму роботу щодо запобігання договірних матчів і подібних речей ?

- Ми постійно спілкуємося з представниками клубів і директорами ДЮСШ. А зараз ми підготували спеціальне звернення до всіх футбольним структурам , де ще раз говориться про принципи етики та чесної гри , а також про наслідки його недотримання . Крім цього проводять роботу на місцях та обласні федерації . Хоча не хочу хвалитися , що цього достатньо. Нам є ще над чим працювати.

- Відомо , що раніше планувалося введення системи стимулювання учасників змагань , щоб утримувалися від гріха. Що саме являє ця система і як вона діє?

- Малося на увазі , що кращі обласні федерації та кращі клуби нагороджуються ФФУ спеціальними призами. Треба шукати приклади для наслідування серед нас , а не десь в чужих країнах .

Максим Сухенко , Football.ua
А какое наказание предусмотрено для 'кочетовых'? А то от соседа слышал, что 'дядя Игорь' получил 'от дяди Гриши'; после чего с 'комфортной уверенностью' могу утверждать, что в 'Доме Футбола' прописалась коррупция.
Мариновський : "Думаю , пора садити за" договорняки "

Мариновскому, как профессионалу, видимо, неизвестно, что почти 4 года назад мной внесено предложение о новой статье в Уголовном Кодексе Украины, которая предусматривала ответственность за матчи с зарнее определенным неспортивным результатом. Предложение благополучно провалили.
(2014-06-02 22:40)С.Стороженко писал(а): [ -> ]Мариновський : "Думаю , пора садити за" договорняки "

Мариновскому, как профессионалу, видимо, неизвестно, что почти 4 года назад мной внесено предложение о новой статье в Уголовном Кодексе Украины, которая предусматривала ответственность за матчи с зарнее определенным неспортивным результатом. Предложение благополучно провалили.

С чего бы это? Smile
(2014-06-02 22:40)С.Стороженко писал(а): [ -> ]Мариновський : "Думаю , пора садити за" договорняки "

Мариновскому, как профессионалу, видимо, неизвестно, что почти 4 года назад мной внесено предложение о новой статье в Уголовном Кодексе Украины, которая предусматривала ответственность за матчи с заранее определенным неспортивным результатом. Предложение благополучно провалили.

В слове "профессионалу" явно не хватает кавычек... ))) Уверен, что и тогда были причины провалить предложение и сейчас оно было бы благополучно провалено, т.к. одно дело красиво говорить, и совсем другое - реально бороться с таким явлением, как договорняки!!!
URL ссылки